Quadrum Habitat Fonds

VanWonen Vastgoedontwikkeling verwerft vastgoedposities AM in Noordoost Nederland

Zwolle, 18 november 2016 - VanWonen Vastgoedontwikkeling heeft met Koninklijke BAM Groep nv een overeenkomst gesloten met betrekking tot de voorgenomen verkoop van alle 47 woningontwikkelingsposities in Noordoost Nederland. Dit betekent dat de activiteiten van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM in Noordoost Nederland worden voortgezet door VanWonen. Onder leiding van Alfred Bolks, één van de huidige directieleden van AM, zal een bedrijf ontstaan met ca. 20 medewerkers dat in Noord en Oost Nederland geworteld is. Het streven is de voorgenomen transactie begin 2017 te effectueren.

AM geeft met deze stap uitvoering aan de voorgenomen focus op het economisch kerngebied van Nederland: de Randstad en een aantal regio’s en steden daarbuiten met een manifeste vraag naar nieuwe woongebieden. De voorgenomen verkoop past ook in de strategie ‘Building the present, creating the future’ van Koninklijke BAM Groep, waartoe AM behoort. Koninklijke BAM Groep heeft de voorgenomen desinvestering vanochtend bekendgemaakt.

Nieuw bedrijf

Onder de merknaam De Nieuwe Stijl VanWonen start dit bedrijf met lopende projecten in onder meer Groningen, Zwolle, Deventer, Hengelo, Enschede, Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Deze portefeuille biedt goede mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en groei in de randen van het economisch kerngebied.

AM-directielid Alfred Bolks wordt directievoorzitter van VanWonen en neemt ook zelf deel in de onderneming. Het directieteam wordt gecompleteerd met Chris Stam, die is aangetrokken als financieel directeur. De medewerkers van AM die verantwoordelijk zijn voor de projecten in dit werkgebied blijven betrokken en continueren hun dienstverband bij de nieuwe onderneming. De financiering van VanWonen Vastgoedontwikkeling is solide geregeld. De onderneming wordt voornamelijk gefinancierd met eigen vermogen opgebracht door een groep betrokken investeerders. Zij worden verenigd in het Quadrum Habitat Fonds, een fonds dat gestructureerd is en beheerd wordt door Quadrum Capital uit Enschede. VanWonen wordt gevestigd in Zwolle in een uniek, door Gerrit Rietveld ontworpen kantoorgebouw.

Versnelling focusstrategie AM

“De komende periode zullen wij ons erop richten de transactie zo spoedig mogelijk te effectueren”, aldus Ronald Huikeshoven, directievoorzitter van AM. “Dankzij de verkoop van deze activiteiten kunnen wij de uitvoering van onze focusstrategie versnellen en intensiveren. Hiermee kunnen wij onze partners, waaronder gemeenten en beleggers, én onze particuliere klanten in het economisch kerngebied, nog beter van dienst zijn. Tegelijkertijd scheppen wij hiermee ook voorwaarden voor goede continuïteit van door ons gestarte projecten en voor onze medewerkers in Noordoost Nederland.”

Groeistrategie VanWonen

VanWonen wordt een zelfstandige gebieds- en vastgoedontwikkelaar. Alfred Bolks: “De komende periode richten wij ons op de voortzetting van lopende projecten en uitbreiding van onze activiteiten. Wij starten met een omvangrijke en krachtige portefeuille waarvoor de financiering met sterke kapitalisering is geregeld. Daarnaast stellen wij een zeer ervaren Raad van Commissarissen aan onder voorzitterschap van Sipko Schat. In combinatie met de aantrekkende woningmarkt hebben wij dus een uitstekende uitgangspositie om te groeien. VanWonen wordt vanaf dag één een relevante partij.”