Bundeling EMM en Chemicar zorgt voor nóg meer innovatie

23 januari 2024  •  3 min
EMM x Chemicar

Zwolle (NL) / Zwijndrecht (BE) 23 januari 2024 – De ontwikkelingen binnen de lakverwerkende industrie gaan sneller dan ooit. Het aantal transities is ongekend. Of het nu gaat om grondstoffen, circulariteit, energiemanagement of wetgeving… alles is aan grote verandering onderhevig. Dit vraagt enorm veel van alle schakels in de internationale keten. Reden voor het Nederlandse EMM uit Zwolle en Chemicar uit het Belgische Zwijndrecht om de krachten te bundelen en zo internationale lakprofessionals voortaan vanuit één organisatie te voorzien van de allerbeste ondersteuning.

Samen kom je verder

Door kennis en kunde bijeen te brengen, en dus als één organisatie verder te gaan, kunnen onverminderd eersteklas productoplossingen voor lakapplicatie gerealiseerd worden. Dit alles met de focus op lakprofessionals en de kwaliteit van hun werkproces. De partijen achter de topmerken Colad, Finixa en Hamach staan er garant voor dat lakprofessionals in binnen- en buitenland hun werkzaamheden nóg veiliger, efficiënter, kwalitatiever, duurzamer en plezieriger kunnen uitvoeren. Recente productoplossingen zoals Colad UV Fast Curing System® en Finixa Green Paint System zijn voorbeelden van hoe op voortvarende wijze, met de gehele keten, nieuwe ideeën tot ontwikkeling zijn gekomen. De bestaande ecologische productlijn van Finixa en Pro Planet Proof productlijn van Colad blijven zo verder evolueren. Op korte termijn zullen de belangrijkste producten te koop zijn.

In 2021 heeft EMM Quadrum Capital aangetrokken om gezamenlijke toekomstambities te verwezenlijken. In de nieuwe organisatie met Quadrum Capital als grootaandeelhouder blijven EMM en Chemicar aan als aandeelhouders. Het management geeft onder directie van mede-aandeelhouders Thomas van der Kooij en Piet Greeve leiding aan de nieuwe organisatie. Het samengaan van de twee organisaties leidt tot een operatie met een wereldwijd bereik, waarbij meer dan 100 landen aangesloten zijn. Dit vraagt mede om aanvullende, slimme en geavanceerde voorzieningen. De uitbreiding van magazijnfaciliteiten behoort daartoe. In totaal is er vanaf Q1 2024, op één en dezelfde locatie, maar liefst 17.000 vierkante meter magazijnruimte beschikbaar met meer dan 10.000 palletplaatsen. Na de zomer van 2024 is het doel relaties te beleveren vanuit Zwolle.

EMM is een deelneming uit Quadrum Investment Fund III. Dit fonds van Quadrum Capital heeft een omvang van ruim 250 miljoen euro en is primair gefinancierd door ondernemers en ondernemersfamilies.

Over EMM

Sinds haar oprichting in 1955 is EMM uitgegroeid tot wereldwijde toeleverancier en innovatiepartner van lakverwerkende branches, waaronder de automotive, luchtvaart, marine en industrie. Door een continue focus op productinnovatie is EMM in staat om oplossingen te bieden die garant staan voor een hogere productiviteit, kwaliteit en veiligheid in lakverwerking. Producten en machines onder de eigen merken: Colad en Hamach vormen hiervoor de basis. Co-creatie is een speerpunt in de aanpak van EMM: nieuwe ideeën worden in samenwerking met dealers en lakverwerkers doorontwikkeld in het hoofdkantoor in Zwolle (NL). EMM heeft kantoren in Frankrijk, Duitsland, Zweden, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten en meer dan 75 medewerkers wereldwijd.

Over Chemicar

Chemicar Europe NV heeft meer dan 40 jaar ervaring in het ontwikkelen en distributie van verbruiksgoederen, apparatuur en trainingen voor de professionele autoschadeherstel-, marine- en industriële markt. Via een wereldwijd netwerk van dealers in meer dan 100 landen, worden goederen en diensten aangeboden onder het Finixa-kwaliteitslabel, met de nadruk op verantwoorde kwaliteit, duurzaamheid en innovatie. Bijna alle producten worden in eigen huis ontwikkeld en sommige in-house geproduceerd. Het distributie- en productiecentrum is gevestigd in Zwijndrecht (BE) met meer dan 50 medewerkers. ING België, voormalig minderheidsaandeelhouder zal de shareholding verlaten.