We willen de beste van Europa worden

5 min
Royal Sens story header

De soepblikken van Unox, ketchupflessen van Heinz of de Delicata chocoladerepen van de Albert Heijn: zomaar een greep uit de miljarden etiketten die ieder jaar uit de fabriek van Royal Sens in Rotterdam komen.

In een duizelingwekkend tempo vliegen vellen vol Heinz-etiketten door de machine. “Per week drukken we hier ongeveer 35 miljoen etiketten”, vertelt Sander Koster, CEO van Royal Sens. Al is hij dat wel pas sinds januari 2023. “Het bedrijf bestaat al sinds 1896, dus ik ben er nog maar kort”. Royal Sens begint eind negentiende eeuw als familiebedrijf en lithografische drukkerij. Pas in 1979 gaat het bedrijf zich specialiseren in etiketten. Sander stapt in Royal Sens als zijn voorganger Jan Geitenbeek na 16 jaar met pensioen gaat. “Royal Sens is nu een van de grootste bedrijven in de labeling en packaging industrie binnen Europa. We hebben naast Rotterdam ook een drukkerij in Enschede. In totaal produceren wij ongeveer 8,6 miljard etiketten per jaar verdeeld over 17.000 unieke ontwerpen. Tachtig procent daarvan is papier, 20 procent plastic. De halve supermarkt staat vol met onze producten.”

Eyecatcher

Hoewel een etiket een van de goedkopere onderdelen is van een verpakking, een gemiddeld etiket kost ongeveer een halve cent, is het misschien ook wel de belangrijkste. “Etiketten maken lijkt misschien echt commodity werk,” zegt Sander. “Maar dat is niet zo. We zeggen tegen onze klanten ‘Je etiket is de enige manier om rechtstreeks met je eindconsument te communiceren.’ De vormgeving en uitstraling moeten aanspreken. De voorkant van het etiket is je merkpositionering, de achterkant geeft informatie over je product zoals bijvoorbeeld voedingswaarden.”

Uiteindelijk zijn het onze mensen die hier de omzet generen, zij zijn echt de helden van het bedrijf
Royal Sens profile image

Sander Koster

CEO

Royal Sens story image large

Helden van het bedrijf

Om al die etiketten er exact hetzelfde uit te laten zien is vakmanschap nodig. “Wat wij doen is vrij kapitaal intensief” vertelt Sander. “Het staat hier ramvol met machines. Maar ons echte kapitaal is ons personeel. Om deze machines te kunnen bedienen is echt vakmanschap nodig. Voordat je die zelfstandig mag bedienen, dat duurt jaren, daar zit een heel opleidingstraject aan vast.” Hij lacht: “Het is echt wat anders dan een kopieerapparaat. We gebruiken hier 92 papiersoorten, allerlei soorten inkt, de persen werken op verschillende snelheden: alles moet op elkaar worden afgestemd. Uiteindelijk zijn het onze mensen die hier de omzet generen, zij zijn echt de helden van het bedrijf.”

Royal Sens story small

Goal Zero

Hoewel Sander pas krap een jaar op de bestuurdersstoel zit, zijn er de laatste maanden aardig wat veranderingen binnen het bedrijf doorgevoerd. “Ik heb het Goal Zero programma geïntroduceerd. Ons doel is om binnen 12 maanden op 0 klachten van onze klanten te komen. We hebben daarvoor geïnvesteerd in extra hardware en checklists voor iedere productiestap gemaakt. Er is meer kwaliteitscontrole waardoor er echt al een grote verbetering merkbaar is.” Maar gelukkig hoeft hij niet alles alleen te bedenken. “Ik spar ook veel met Quadrum. Zij zijn in Royal Sens gestapt toen in 2019 de familie uit het bedrijf wilde. De aandelen zijn toen verkocht aan Quadrum. Gedreven door hun ondernemerschap en bereidheid om echt te investeren in het bedrijf.” Hij vervolgt: “We werken echt veel met hen samen, de verhouding is heel positief. Ze kijken echt naar wat het bedrijf nodig heeft en steunen ons volledig.”

Toekomstvisie

Die steun komt van pas, want Sander is niet schuw van groot denken. “We hebben een ambitieuze agenda liggen. Voor 2024 willen we eigenlijk 3 dingen. Operational excellence waarbij we onze processen verbeteren, commercial excellence waarbij we ons prijsmechanisme helemaal gaan fine tunen, en als laatste uiteraard groei. In Enschede willen we gaan uitbreiden en ik wil kijken naar acquisitie mogelijkheden in Europa. We leveren nu al in 10 landen. Het tempo ligt best hoog, maar uiteindelijk willen we gewoon de beste van Europa worden!” besluit hij.

Meer over Royal Sens

Gerelateerd