Echt ondernemerschap komt er uit in tijden van crisis

5 min
Megahout story header new

Met in totaal zo’n 165.000 kubieke meter aan houtproductie en -verkoop per jaar is Megahout een van de grootste houtfabrikanten van Nederland. Oprichter en eigenaar Jan Sijbesma vertelt over het ontstaan van dit succesverhaal.

Hout zo ver als je kunt zien: in de enorme loods in Amsterdam liggen de planken in lange gangen tientallen meters hoog opgestapeld en staan machines met de omvang van een volledige fabriekshal. Een indrukwekkend geheel. Jan: “Maar hier begon het niet voor Megahout. Het oorspronkelijke bedrijf en de basis staat in Drachten.”

Garage als opslag

Op 1 april 1999 richt Jan Megahout op. “Ik werkte al in een houthandel, dus de business was niet geheel nieuw voor me”. In die tijd vindt er een verandering in de bouwwereld plaats; waar voorheen alles pas op de bouwplaats in elkaar werd gezet, verschuift het nu meer naar industriële productie waarbij eindproducten al kant en klaar uit de fabriekshal komen. “Het bedrijf waar ik werkte wilde zich hierin gaan specialiseren, maar dat ging uiteindelijk niet door. Toen heb ik gezegd: ‘Dan ga ik het zelf proberen.’” In het begin handelt Jan vanuit zijn garage aan huis, maar als de handel begint te groeien huurt hij een hal, koopt goederen in en besteed het transport uit. “We produceerden nog niks zelf, dat kwam pas toen een grote klant van ons aangaf op zoek te zijn naar een leverancier die het complete pakket kon leveren. Schaven, korten, op maat brengen.” Jan neemt een sociale werkplaats in Drachten over die het hout voor hem gaat bewerken en bouwt er een hal bij in Leeuwarden.

Megahout story small

Gecentraliseerd in Drachten

Toch groeit Megahout ook hier op een gegeven moment groeit uit zijn jasje. Jan staat voor een grote keuze. “Ik dacht, we kunnen wel hallen bij blijven bouwen, maar als ik nu een stap maak, moet ik het in één keer goed doen.” In 2010 verhuist hij zijn bedrijf naar Drachten.” Daar zit alles bij elkaar, gecentraliseerd op één plek. Maar dan slaat de economische crisis toe. “Dat was uiteraard niet onze beste tijd. Echt ondernemerschap komt er dan pas uit, als het goed gaat kan iedereen het. We zijn die tijd uiteindelijk goed doorgekomen.” Vanaf 2013 groeit Megahout weer echt door en dat gaat hard.

Megahout story image large

Uitbreiding in Amsterdam

Megahout komt bij Quadrum terecht als Jan gaat nadenken over zijn toekomst. “Mijn kinderen willen mijn bedrijf niet overnemen en ik zelf wil niet tot mijn 70e blijven werken. Ik zocht een investeerder die kon zorgen voor de continuïteit van mijn bedrijf als ik er zelf mee wil stoppen zodat ik van een goed pensioen verzekerd ben.”

Jan gaat in gesprek met meerdere investeerders, maar bij Quadrum vindt hij echt een klik. “We zaten eigenlijk vrijwel meteen op één lijn.” En uit dit nieuwe partnership ontstaat een onverwachte business opportunity. “Quadrum bood mij de kans om een houthandel die al 30 jaar in Amsterdam zat, genaamd TPA, over te nemen. Ik heb die kans gegrepen en in 2023 trad TPA dus toe tot de Megahout Groep.” Hiermee stapt Jan ook de particuliere markt binnen. “Vanuit Drachten bedienden wij vooral de woningbouw en de agrarische sector. Nu handel ik indirect met particulieren die mijn hout bij de bouwmarkten kopen.” Een hele andere tak van sport. “Het is veel fijnmaziger en veel meer logistiek en distributie dan productie.” Het integreren van de twee bedrijven is een aardige opgave, maar een waar hij veel plezier aan beleeft. “Amsterdam lag totaal niet in de planning, maar ik heb er totaal geen spijt van. Het is echt leuk om te doen.”

We verhandelen 165.000 m3 op jaarbasis, dat zijn 3500 vrachtwagens vol hout
Mega Hout Jan

Jan Sijbesma

CEO Megahout

Toekomstvisie

“In Drachten verhandelen we nu rond de 100.000 m3 aan hout, in Amsterdam ongeveer 65.000 m3. Dus in totaal zo’n 165.000 m3 op jaarbasis. Dat zijn ongeveer 3500 vrachtwagens vol hout” lacht Jan. Hoe hij de toekomst van Megahout ziet? “Voorlopig heb ik mijn handen vol aan de integratie van mijn twee bedrijven en wat de toekomst brengt, dat weet je toch nooit. Via Quadrum komen er veel dingen voorbij. Er komt altijd wel weer iets op je pad.” Hij is even stil. Dan: “In 2024 bestaan we alweer 25 jaar, dat is eigenlijk ook wel heel apart. De tijd gaat hard!”

Meer over Megahout

Hoe we duurzaamheidsrisico's minimaliseren en duurzame waarde voor de lange termijn creëren

Evergreen

Gerelateerd